Pages

Fakta om storbyen Lisboa

Lisboa er hovedstaden i Portugal, og er også den største byen i landet. Lisboa er på størrelse med Oslo og er hjem til i underkant av 600.000 personer. Byen er ansett som et økonomisk knutepunkt på grunn av sin raske økonomiske vekst, og regnes som den rikeste byen i Portugal, noe som tydelig ses fra det faktum at Lisboa alene står for 37 prosent av det totale BNP i Portugal. De fleste politikerne i Portugal oppholder seg også i hovedstaden, noe som gjør Lisboa til det politiske sentrum i landet.

Lisboa ligger på vestsiden av landet, i utgangspunktet ved kysten av Atlanterhavet. De klimatiske forhold er en av de mildeste i Europa, og nesten hele året mottar byen et vakkert solskinn. Sommersesongen er veldig varm, og temperaturen varierer da mellom 25 og 30 grader. På den andre siden er vinteren kald med tunge nedbørsmengder gjennom hele sesongen, og temperaturen varierer da mellom 8 og 15 grader. I gjennomsnitt mottar byen ca. 750 millimeter nedbør, og får mest nedbør om vinteren fra oktober til mai. Så en reise til byen passer ypperlig på vår, sommer eller høst.

Hotell i Lisboa kan du bestille her.

Lisboa er kulturelt svært rik med arkitektur og vakre severdigheter som har gjort den til en av de beste reisemål for turister på jakt etter gode storbyferier. Den klassiske strukturen av bygninger samt nye og moderne varianter, kan ses over hele byen. Blant disse vakre severdighetene har også museene en stor betydning. Museu Nacional de Arte Antiga regnes som den største museet i Portugal. Innenfor idrett er fotball den største idretten i Portugal, og det finnes to klubber basert i hovedstaden, Benfica og Sporting Lisboa. Begge klubbene har en meget rik historie, og regnes som de to av de beste klubbene i portugisisk fotball. Benfica har også deltatt i UEFA Champions League flere ganger, mens Sporting har produsert noen av de største fotballtalentene i verden, som Luis Figo og Christiano Ronaldo. Sammen med fotball, kan også basketball og håndball sees i gatene i Lisboa.

I utdanningssektoren er ikke hovedstaden bak andre byer i Portugal. Byen har mange skoler som omfatter grunnskoler, videregående skoler og  byen er også hjemmet til noen store universitetene i Portugal. Blant disse universitetene finner vi Universidade de Lisboa, som blir referert til som den klassiske universitetet i Portugal. Universitetetet ble etablert i 1911 og er det eldste universitetet i Lisboa.

De mest kjente severdighetene vi finner i byen inkluderer Alfama med sine trange gater og kjente trikker som figurerer på mange postkort som sendes fra byen. Dyreparken og Exposenteret hvor sistnevnte ligger rett utenfor byen, er andre attraksjoner som tiltrekker seg besøkende. Hotel Britania er kanskje det beste overnattingsstedet i byen. Flere tips om denne fantastiskene storbyen kan du lese om i neste del av denne nye reiseguiden om Portugal.