Pages

Mat i Portugal, Bacalao og Portvin

Den portugisiske maten er en uoppdaget perle, og en god grunn til å reise til landet. Det portugisiske kjøkken er ikke av de mest kjente i Norge, noe som er synd, for landet har mange spesielle retter med gode smaker og tilby. Det du kanskje tenker først på når det gjelder portugisisk mat og drikke, er sikkert bacalao og portvin. Men Portugal har et mye rikere utvalg enn du kanskje var klar over, mye grunnet sine tidligere kolonier, hvor en god del sterke krydder ble tatt i bruk. Kolonier i Afrika, Kina, India og i Karibien har bidratt til at det portugisiske kjøkkenet er mye mer spennende enn i mange andre europeiske land.

Ettersom hele landet grenser mot Atlanterhavet, er det ikke så merkelig at fisk og sjømat blir brukt veldig mye. Bacalao er kanskje den mest kjente fiskeretten i Portugal, og denne serveres nå som festmat over hele Europa. Bacalao består av potet, løk, olivenolje, paprika, tomat og klippfisk, men lages i mange forskjellige varianter og former. Grillede sardiner finner du også over hele landet, og vil du ha en smak med sterke krydder fra kolonitiden, anbefales kylling med piri piri krydder som stammer fra Afrika. Hvis du skal reise til Madeira, må du få med deg den lokale fisken Espada.

Til tross for den store tilgangen av fersk fisk i forskjellige slag, elsker også portugiserne kjøtt. Bife à Portuguesa kokes i portvin og er en god rett som serveres over hele Portugal. Eller hva med grillspyd marinert i rødvin og hvitløk? Lammekjøtt eller svinekjøtt benyttes også i stor skala. Et tips på restauranter er å bestille det som er dagens meny eller på portugisisk; prato do dia, som gir deg en forrett, hovedrett, dessert og drikke for en relativ billig penge. Trolig får du også servert en suppe som kalles for caldo verde, og består av kål, potet, løk og chorizo pølse.

Portvin har et alkoholinnhold på mellom 19 og 22 prosent, og denne vinen er underlagt svært strenge reguleringer for produksjonen. På en ferie til Portugal skal det godt gjøres å ikke bli servert et glass eller to til desserten på kvelden, som gjerne er kaker eller andre bakelser. Dette er noen av de kulinariske opplevelsene du vil få når du reiser til Portugal. God tur!